Translate

dilluns, 9 de gener del 2017

Feng Shui personal: La riquesa de les paraules


(Aquest text correspon a un article publicat el passat 9 de desembre al diari El Vallenc: www.elvallenc.cat)

La programació neurolingüística (PNL) és una estratègia de comunicació, desenvolupament personal i psicoteràpia, creada per Bandler i Grinder a Califònia als anys 70, segons la qual hi ha una connexió entre els processos neurològics, el llenguatge i els patrons de comportament apresos mitjançant l’experiència.

Així, s’ocupa de la influència que el llenguatge té sobre la programació mental i treballa per canviar els patrons per tal de modificar la vida de les persones i ajudar-les a superar determinades problemàtiques.

L’entorn, la manera de pensar i de com ens relacionem amb el món determina el llenguatge que fem servir.

Els pobles que habiten la selva de l’Amazones disposen de moltes paraules per dir “verd”. Al seu torn, el finès compta amb una enorme riquesa semàntica a l’hora de parlar de la neu (per exemple, de la forma com es precipita, de com es presenta) i descriu amb cinc verbs onomatopeics diferents com es trepitja.

Remenant per Internet he trobat una llista de deu paraules japoneses que no tenen traducció equivalent en la nostra llengua. Totes elles reflecteixen l’admiració per la natura del poble nipó així com la importància de la cortesia.  N’he fet una tria:

Itadakimasu: Es relaciona amb el principi budista de respectar tots els éssers vius. Es diu abans dels àpats per donar les gràcies a totes les plantes i els animals que van donar la seva vida per transformar-se en el menjar que es va a consumir i a totes les persones que han intervingut en el seu procés d’elaboració.

Otsukaresama: Significa “estàs cansat” amb un matís de reconeixement de l’esforç i d’agraïment per la dura tasca realitzada.

Shirin-yoku: Es traduiria per “bany forestal”. Això és, endinsar-se en el bosc tranquil i silenciós per relaxar-se.

Komorebi: Fa referència a la llum del sol que es filtra per entre les fulles dels arbres.

Aquesta darrera, poesia pura.

Contacte: femgshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada