Translate

dilluns, 23 de gener del 2017

Feng Shui personal: Ikigai i sentit de l'humor


(Aquest text correspon a un article publicat el passat 5 de gener al diari El Vallenc: www.elvallenc.cat)


Aquest Nadal em van regalat un concepte, el d’ikigai, en forma del llibre del mateix nom i subtitulat “Els secrets del Japó per a una vida llarga i feliç”, d’Héctor Garcia i Francesc Miralles i editat per Entramat.

Fa unes setmanes tot just parlava de paraules japoneses molt especials, com komorebi, que fa referència a la llum del sol que es filtra per entre les fulles dels arbres. Ikigai es pot traduir literalment per “la felicitat d’estar sempre ocupat” però el que vol dir va més enllà. Correspon a la raó de viure, a allò que fa que ens llevem cada matí.

Segons els japonesos, tothom en té un, tot i que hi ha qui encara el cerca. Es tracta d’un dels secrets per a una existència llarga, saludable i feliç, com la dels habitants d’Okinawa, una de les poblacions més longeves de la terra, amb l’índex de centenaris més elevat del món. “Tenir un ikigai clar i definit, una gran passió, dóna satisfacció, felicitat i sentit a la vida.”

A l’índex d’aquest llibre que us proposo hi trobareu, entre d’altres, una descripció de la filosofia ikigai, quins són els factors quotidians que afavoreixen una existència llarga, com reduir l’estrès, els testimonis de les persones més ancianes d’Orient i d’Occident, tradicions, llegendes i suggeriments de dieta i d’exercicis.

A les reflexions dels qui han superat els cent anys hi ha autèntiques perles. Walter Breunning, nascut a Minnessota (EUA) el 1896, va viure 114 anys. C0nclou: “Si mantens el cap ocupat i el cos ocupat, estaràs aquí força temps”.

Jeanne Calment, nascuda a Arles (França) el 1875, va viure 122 anys. Expliquen que fins els 100 anys anava amb bicicleta, va viure a casa seva fins els 110 i va deixar de fumar als 120 perquè les cataractes no li deixaven veure bé com dur-se la cigarreta a la boca. El dia que va complir-ne 120 va afirmar: “Hi veig poc, no hi sento gaire, no puc notar res, però tot està bé”.


fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com


(La metafísica xinesa ens parla de les 3 Sorts. Tot i que el Feng Shui es refereix tan sols al que es coneix com la Sort de la Terra i a l'harmonització de l'energia de l'entorn, val a dir que l'actuació de la persona -o Sort de l'Home- esdevé cabdal. Sempre que dic "Feng Shui personal" vull fer menció a aquesta capacitat personal d'acompanyar amb consciència l'evolució que permet la correcta aplicació del Feng Shui.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada