Translate

dilluns, 4 de setembre del 2017

Més enllà del Feng Shui: Soroll i salut

Si bé és cert que la molèstia que representa el soroll varia segons cada persona, sí que hi ha, però, algunes dades objectives.

Les mitjanes de les xifres que les legislacions europees assenyalen com a límit acceptable són de 65 db (decibels) -el límit acceptat per la Organització Mundial de la Salut- durant el dia i de 55 db durant la nit.

Per fer-nos una idea: El so d’ocells equival a 10 db; una biblioteca amb poca gent, a 30 db; una nevera, a 50 db; una conversa a un metre, a 65 db; el trànsit intens, a 85 db; l’interior d’una discoteca, a 110 db; el llançament d’un coet espacial; a 160 db. El dolor arriba a partir dels 125 db.

Segons l’OCDE, Espanya és un dels països més sorollosos i, al món, 130 milions de persones viuen amb un nivell sonor superior al recomanable.

Els perjudicis causats per la contaminació sonora van des de trastorns purament fisiològics, com la disminució de l’audició, a psicològics, com nerviosisme i agressivitat, cansament, pèrdua d’atenció i un rendiment menor.

Al carrer, poc hi podem fer excepte ser-ne conscients i respectuosos amb el medi ambient i no fer més xivarri del necessari. Tanmateix, sí que podem intervenir-hi als espais on vivim i treballem considerant l’aïllament acústic.

Aquestes són algunes de les millores que es poden dur a terme, sempre segons els criteris de la bioconstrucció:

-   Parets: Cobrint-les de materials absorbents, com planxes de fibres toves de fusta, taulers lleugers o moquetes. Deixant-hi una cambra d’aire o revestint-la de materials com lli, cànem, cotó, cel·lulosa.

-   Finestres: Segellant bé juntes, unions, caixes de persianes, instal·lacions de ventilació... Un altre punt interessant és el gruix dels vidres.

-    Portes: Fixant-ne bé els marcs i reomplint-ne les obertures amb lli o cànem.

-    Instal·lacions: Triant aparells silenciosos i aïllant bé els que produeixin soroll. Les calderes de calefacció, per exemple, mai no s’han de situar a la vora dels llocs de descans i han d’anar sobre sòcols de materials elàstics per evitar la transmissió del so.

La vostra salut i la vostra pau interior ho agrairan. Ja ho escrivia Fray Luis de León: “Qué descansada vida la del que huye del mundanal ruido, y sigue la escondida senda por donde han ido los pocos sabios que en el mundo han sido!”

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada